6. Sınıf Türkçe Ak Sakallı Bilge Dede Metni Cevapları Ata Yayıncılık

6. sınıf Türkçe ata yayıncılık ak sakallı bilge dede metni sayfa 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 cevapları en doğru şekliyle sitemizde. 6.sınıf türkçe finlandiyadan metninin cevapları ata yayıncılık tüm etkinlikleri ve doğru cevapları için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız. 

6. sınıf türkçe 2. tema birey ve toplum etkinlikleri 2. okuma metni ak sakallı bilge dede metni cevabı cevap anahtarı.


6. SINIF TÜRKÇE ATA YAYINCILIK BÜTÜN TEMALARIN VE METİNLERİN CEVABI İÇİN TIKLAYINIZ

2021-2022 YENİ 6. Sınıf İngilizce 1. Ünite Cevapları İçin Tıklayınız (Pasifik Yayınları – English Route Kitabı)

2021-2022 YENİ 6. Sınıf İngilizce 1. Ünite Cevapları İçin Tıklayınız (MEB Yayınları – That’s it Kitabı)

6. Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Ak Sakallı Bilge Dede Metni Cevapları Etkinlik Cevabı

6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 45 Cevapları (ak sakallı bilge dede metni cevapları)

Hazırlık Çalışması

1. Kul hakkı konusunda yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Bir kulun başka bir kul üzerinde olduğu hakka kul hakkı denir. Kul hakkının vebali yüce Allah katında oldukça fazladır. Cenab-ı Hak kul hakkı için “Benim yanıma her şey ile gelin affederim. Fakat kul hakkı ile gelmeyin, onu ben değil, kulum affeder. “ demiştir. Allah’ın bu günahı bağışlayabilmesi için hakkı yenen kula danışacağı bilinmektedir. Eğer hakkı yenen hak sahibi kişiyi bağışlamazsa Allah bu günahı affetmeyecektir. Cenab-ı Hak her insana bir takım haklar tanımıştır. İnsanların birbirleri üzerinde hakları bulunmaktadır. Bir kimse bir kimsenin hakkını yer, malını çalar, hırsızlık yapar ise büyük vebali olan kul hakkını işlemiş olur.

Kul hakkı pek çok sebebe bağlı olarak işlenebilir. Dolayısıyla bir kişinin istenmediği bir şey yapması, onu alay etmek, küçük düşürmek, başkasının yanında aşağılamak, rencide etmekte bir kul hakkıdır. Bunun helalliği ise hakkı yenen ve hak yiyen kişi arasında olacaktır. Başka biri bu günahı bağışlayamaz. Helallik alma şartı aranmaktadır.

2. Haklıyken hakkınızı alamadığınız bir durum hayal ediniz. Hakkınızı almak için neler yapardınız?

Cevap:Çok çalışmama rağmen düşük not aldığım bir yazılı sınav hayal ediyorum.Hakkımı almak için öğretmenimle konuşup yazılı kağıdımı görmek istediğimi söylerdim.

AK SAKALLI BİLGE DEDE METNİ TAMAMI

Yoksul kadınla genç bir oğlu varmış. Bunlar, kulübeye benzeyen evlerinde birlikte yaşıyorlarmış. Bu yoksul ailenin bir de varlıklı komşuları varmış. Varsıl komşu varlığıyla kibirlenir, komşularının yoksulluğu ile alay edermiş. Onları kendisine hizmet edecek, eğlendirecek basit insanlar olarak görürmüş. Soğuk bir kış günü delikanlıya bir öneride bulunmuş:

– Sende kırk para yok. Bende ise istemediğin kadar para var. Paraya çok gereksinim duyduğunuzu biliyorum. Benim canımsa biraz eğlenmek istiyor. Eğer dediğimi yaparsan sana çok para veririm.

Yoksul genç sevinmiş bu öneriye:

– Ne yapmamı istiyorsun, demiş.

Adam:

– Eğer şu göle girer ve sabaha kadar orada kalırsan sana tam yüz altın veririm.

Yoksul genç; “Biraz üşürüm ama sonunda yüz altın sahibi olurum, Annem de rahat eder, ben de.” diye düşünmüş. Havanın ayazına, gölün dondurucu soğuğuna aldırmamış, titreye titreye göle girmiş. Annesi, gün boyu oğlunu evde boşuna beklemiş. Hava kararınca iyice meraklanmış. Eline bir meşale alıp onu aramaya başlamış. Göl kıyısına gitmiş. Bir de bakmış ki oğlu gölün ortasında öylece duruyor.

– Ne oldu oğlum, demiş. Niçin gölde bekliyorsun? Çocuk olanları anlatmış annesine.

6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 46 Cevapları (ak sakallı bilge dede metni cevapları)

Kadının gönlü, bu işe pek razı olmamış. Ama iş işten geçmişmiş. Sabaha zaten az bir zaman kalmışmış. “Yedi sekiz saat nedir ki tez gelir geçer. Yüz altını alır, biraz rahatlarız.” diye düşünmüş. Oğlunu gölde bırakıp eve dönmüş. Delikanlı sabaha kadar dona titreye gölde kalmış. Sabah olunca gölden çıkmış, komşusunun evine gitmiş.  Ağam, demiş. Sabaha kadar gölde durdum. Şimdi yüz altınımı istiyorum. Komşusu kötü niyetli biriymiş. Amacı çocukla alay etmekmiş. Gölden hiç çıkmadın mı? Hiç ısınmadın mı? Çıkmadım, demiş genç. Hiç ısınmadım.
Kimse gelmedi mi yanına?  Annem geldi. Eve zamanında gitmeyince merak etmiş, elinde meşaleyle beni aramaya çıkmış. Gölün kıyısına kadar geldi, gitti. Adam aradığı bahaneyi bulmuş.  Ne parası be, demiş. Hem annenin elindeki meşaleyle ısın hem de iddiayı kazandığını söyle. Çocuk mu kandırıyorsun sen? Hak ettiği parayı alamamak, üstelik aptal yerine konmak delikanlının çok zoruna gitmiş. Ağlamaklı olmuş. Kentte herkesin saygı duyduğu, akıl danıştığı ak sakallı bir bilge varmış. Genç

6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 47 Cevapları (ak sakallı bilge dede)

onun yanına gitmiş. Varsıl komşusuyla girdiği iddiayı anlatmış. Sabaha kadar buz gibi suyun içinde beklediğini söylemiş. Sonuçla iddiayı kazandığını ama komşusunun parasını vermediğinden yakınmış. Ak Sakallı Bilge Dede: Kentimizin dürüst bir yargıcı var. O çok adaletli birisidir. Tüyü bitmemiş yetimin bile hakkını gözetir. Git, derdini ona anlat. O senin hakkını koruyacak, paranı almanı sağlayacaktır, demiş. Delikanlı, doğruca yargıcın yanına gitmiş. Komşusuyla arasındaki iddiayı ona da anlatmış. Gece boyu gölde kalmasına karşın komşusunun sözünde durmadığını, parasını vermediğini söylemiş. Yargıç, hemen komşusunu çağırtmış. Bu delikanlının parasını niçin vermiyorsun, diye sormuş. Varsıl komşu, kendini şöyle savunmuş: Efendim, demiş. İddiayı o değil ben kazandım. Evet, sabaha kadar gölde durdu ama annesi onu meşaleyle ısıttı. Yargıç, her ikisini de dinledikten sonra varsıl komşuyu haklı bulmuş. Çocuk boynu bükük bir durumda eve dönmüş. Ertesi gün yine ak sakallı bilgenin yanına gitmiş: Yargıç beni değil komşumu haklı buldu, demiş. Ak Sakallı Bilge, sakalını kaşımış, biraz düşündükten sonra:
— Sen hiç üzülme yavrum, demiş. Yarın akşam bize gel, paranı alacaksın. Bilge, evinde bir şölen vereceğini duyurmuş. Varlıklı komşuyu, yargıcı ve kentin ileri gelenlerini buyur etmiş.

Et yemekleri için birkaç kuzu kestirmiş. Pilav için kazanlar dolusu pirinç ayıklatmış. Börek için tekneler dolusu hamur yoğurtmuş. Salata için marullar, soğanlar toplatmış. Avlunun bir köşesine, kocaman bir ocak kurup ateş yaktırmış. Kuzu etlerini, pilavlık pirinçleri kazanlara doldurtup avlunun diğer ucuna yerleştirtmiş. Akşama doğru çağrılanlar gelmişler. Minderlere oturup söyleşiye dalmışlar. Ak Sakallı’nın bilgeliğinden, konukseverliğinden söz etmişler. Söyleşi koyulaşmaya, karınları da zil çalmaya başlamış. Bir beklemişler, iki beklemişler, ne yemek getiren var ne bir yudum su veren. Yargıç dayanamamış, sormuş: Bre Ak Sakallı, yemekler daha pişmedi mi? Pişiyor, pişiyor, demiş Ak Sakallı. Az sabredin.Bir süre daha beklemişler. Ama yine ne tabak görünmüş ortalıkta ne kaşık. Yargıç dayanamamış, yanına birkaç kişi alarak avluya çıkmış. Bir de bakmış ki ateş bir yerde, ateşin üstünde olması gereken kazanlar bir başka yerde.

6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 48 Cevapları (ak sakallı bilge dede)

Bre Ak Sakallı, böyle yemek pişer mi? Pişer, demiş bilge. Kazanlar orada, ateş burada. Eninde sonunda bu kazanlar ısınır, kazanların içindekiler pişer. Yalnız biraz sabırlı olmak gerekir. Yargıç kızmış: Senin bu yaptığın ak sakalına, bilge kişiliğine yakışır mı? Sen bizimle alay mı ediyorsun?

Ne haddimize, demiş ak sakallı bilge kişi. Gölün kıyısındaki meşale, gölün ortasındaki delikanlıyı nasıl ısıttıysa bu köşedeki ateş de o köşedeki kazanı kaynatır. Yargıç, bunun bir ders olduğunu anlamış. Verdiği kararın yanlışlığının bilincine varmış. Varlıklı komşuya buyurmuş:
Çocuğun hakkını yemeyelim, demiş. İddiayı kazanan delikanlıdır. Hemen hakkı olan yüz altını veresin. Delikanlı Ak Sakallı Bilge’nin verdiği ders sayesinde yüz altınına kavuşmuş. Ak Sakallı Bilge Dede’ye teşekkür edip anasının yanına gitmiş.

Eren Kaçmaz – Eğlendiren Öğreten Masallar

6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 49 Cevapları (ak sakallı bilge dede metini)

1.ETKİNLİK

a) Metinde yer alan ve harfleri karışık hâlde verilen aşağıdaki kelimeleri örnekteki gibi bulunuz. Bulduğunuz kelimelerin anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten belirleyerek yazınız.

Cevap: VARSIL:Parası,malı çok olan,zengin,yoksul karşıtı.

ÖNERİ:Kabul edilmesi için öne sürülen görüş, düşünce.

MEŞALE:Aydınlık vermesi için hazırlanmış, ucunda uzun süre yanabilecek durumda ve alev çıkararak yanan bir madde bulunan değnek.

BİLGE:Her şeyi bildiği gibi, bildiği şeyleri de iyi ve sağlam bilen, bilgisini kendisi ve başkaları için en yararlı bir biçimde kullanabilen, iyi ahlaklı, olgun kimse

YARGIÇ:Hukuk öğrenimi görmüş ve yasanın aradığı nitelikleri taşıyan, yargı yetkisini ulus adına kullanarak yasaya aykırı davranışlarda yasa hükümlerini yerine getirmekle ya da uyuşulmayan durumlarda anlaşmazlıkları yasalara göre çözmekle görevli kimse.

DERS:Öğretmenin, bir sınıfta, belirli bir konuda ve sürede öğrencilere bilgi vermesi.

Bu iş için ayrılan süre.

DELİKANLI:Çocukluk döneminden çıkmış genç erkek.Genç erkeklere seslenme sözü olarak kullanılır.

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümle içinde kullanınız.

Cevap: Bilge: Eski zaman bilgeleri, toplumca el üstünde tutulurdu.

Ders: Bu gün Matematik dersinde konuyu anlamakta biraz zorlandım.

Delikanlı: Delikanlı bir oğlu vardı.

Yargıç: En doğru kararı yargıç verecek.

Meşale: Meşalelerin ışıkları karşıki köyden görülmüş.

Öneri: Önerilerine güveniyorum.

Varsıl: Çok varsıl bir adamdı.

6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 50 Cevapları (ak sakallı bilge dede metni cevapları)

2. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki cümlelerde “ev” kelimesine getirilen ekleri inceleyiniz. Ardından eklerin kelimeye kattığı anlamları açıklayınız.

Cevap:
• Ali aradığı evi buldu. (Belirtme eki)
• Ali okuldan eve geldi. (Yönelme eki)
• Ali hasta olduğu için evde kaldı. (Bulunma eki)
• Ali hızla evden çıktı. (Ayrılma eki)

b) Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları “-i, -e, -de, -den” eklerinden uygun olanı ile doldurunuz.

Cevap:

Gözde, kırılan kalemi çöpe attı.
Arkadaşlarım sahilden geliyor.
Kardeşimle göle kadar koştuk.
Dün gece kitap okurken kanepede uyuyakalmışım.
Şehirden köye kadar olan yolu asfaltladılar.
Kütüphanede araştırma yaparken kardeşimi gördüm.

3. ETKİNLİK

Metinde yer alan deyimlerden beşini belirleyiniz. Belirlediğiniz deyimleri metindeki anlamından hareketle cümle içinde kullanınız.

HAKKINI YEMEK: Maçta golümü saymayarak hakkımı yediler.

GÖNLÜ RAZI OLMAMAK: Bu şekilde gitmene gönlüm hiç razı olmuyor.

AKIL DANIŞMAK: Bu konuda kararsızım,anneme akıl danışmam lazım.

KARNI ZİL ÇALMAK: Okuldan geldiğimde açlıktan karnım zil çalıyordu.

İŞ İŞTEN GEÇMEK: Polis olay yerine vardığında iş işten geçmişti.


6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 51 Cevapları (ak sakallı bilge dede)

4. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili kelimelerin hangi amaçla kullanıldığını arkadaşlarınızla tartışınız.

Biraz üşürüm ama sonunda yüz altın sahibi olurum.(fakat anlamında kullanılmış)
Sonuçta iddiayı kazandığını ama komşusunun parasını vermediğinden yakınmış.(buna rağmen anlamında kullanılmış)

b) Uygun geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanarak kul hakkıyla ilgili kısa bir bilgilendirici metin yazınız.

ama: İnsanlar kendileri için her zaman en iyisini isterler ama kul hakkına dikkat etmeleri gerekmektedir.
fakat: Kul hakkı başkalarının haklarına saygı göstermektir fakat kendi haklarımızı da unutmamak gerekir.
ancak: Özgürlüğümüz vardır ancak başkalarının haklarına saygı göstermemiz gerekir.


Bilgi Kutusu
Konuşmada veya yazıda bir düşünceden başka bir düşünceye geçildiğini, düşüncenin farklılaştığını gösteren “ama, fakat, lakin, ancak, yalnız, bununla birlikte, buna rağmen vb.” ifadelere geçiş ve bağlantı ifadeleri denir.

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yazınız. Metni özetlerken aşağıdaki maddeleri dikkate alınız.
• Metni dikkatlice okuyunuz.
• Metnin başlığını inceleyiniz.
• Gereksiz ayrıntıları atlayınız.
• Ana fikir ve konuyu bulunuz.
• Örnekleri, tekrarları özetinize almayınız.
• Özetinizi okuyunuz ve gözden geçiriniz.

AK SAKALLI BİLGE DEDE

Yoksul kadınla genç bir oğlu varmış.Bu yoksul ailenin bir de varlıklı komşuları varmış.Komşusu çok kibirli bir insanmış.Bir gün yoksul delikanlıya bir öneride bunmuş.Eğer göle girer ,gölde sabaha kadar kalırsan sana yüz altın veririm demiş.Delikanlı sabaha kadar gölde kalmasına rağmen kibirli komşu delikanlıyla alay ederek hak ettiği parayı ona vermemiş.Bunun üzerine delikanlı ak sakallı bilge dedenin yanına gitmiş. Bilge dede kentimizde çok dürüst bir yargıç var derdini ona anlat demiş.Delikanlı olanları yargıca anlatmış.Yargıç kibirli komşuyu da dinledikten sonra onu haklı bulmuş.Delikanlı çok üzülmüş ve tekrar bilge dedenin yanına giderek yargıcın kendisini haksız bulduğunu anlatmış.Bilge dede sen hiç merak etme demiş. Yargıcı ve köyün ileri gelenlerini yemeğe çağırmış fakat çok zaman geçmesine rağmen yemek bir türlü gelmemiş.Çünkü ateş başka yerde yemek başka yerdeymiş.Bu durum yargıcı sinirlendirmiş ve ak sakallı dedeye çıkışmış.Bunun üzerine ak sakallı bilge dede; gölün kıyısında ki meşale, gölün içindeki çocuğu nasıl ısıttıysa bu köşedeki ateş de o köşedeki kazanı kaynatabilir demiş.Yargıç bunun bir ders olduğunu anlamış.Delikanlı bu ders sayesinde yüz altınına kavuşmuş.Ak sakallı dedeye teşekkür ederek annesinin yanına gitmiş.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Adam, yoksul delikanlıya ne yaparsa yüz altın vereceğini söylemiş?

Eğer göle girer ,gölde sabaha kadar kalırsan sana yüz altın veririm demiş.

2. Delikanlı, gölden çıkıp hakkı olan yüz altını istediğinde ne olmuş?

Delikanlı sabaha kadar gölde kalmasına rağmen kibirli komşu delikanlıyla alay ederek hak ettiği parayı ona vermemiş.

3. Adam altınları vermemek için nasıl bir bahane bulmuş?

Sen göldeyken annen elindeki meşaleyle seni ısıttı demiş.

4. Delikanlı, hakkını aramak için kime akıl danışmış?

Ak sakallı bilge dedeye akıl danışmış.

5. Ak Sakallı Bilge Dede, delikanlıya hakkını araması için kime gitmesini söylemiş? Sonrasında ne olmuş?

Bilge dede kentimizde çok dürüst bir yargıç var derdini ona anlat demiş. Delikanlı olanları yargıca anlatmış.Yargıç kibirli komşuyu da dinledikten sonra onu haklı bulmuş.

6. Ak Sakallı Bilge Dede, yargıca ve zengin adama nasıl bir ders vermiş?

Yargıcı ve köyün ileri gelenlerini yemeğe çağırmış fakat çok zaman geçmesine rağmen yemek bir türlü gelmemiş.Çünkü ateş başka yerde yemek başka yerdeymiş.Bu durum yargıcı sinirlendirmiş ve ak sakallı dedeye çıkışmış.Bunun üzerine ak sakallı bilge dede; gölün kıyısında ki meşale, gölün içindeki çocuğu nasıl ısıttıysa bu köşedeki ateş de o köşedeki kazanı kaynatabilir demiş.

7. Dersini alan yargıç, zengin adama ne yapmasını söylemiş?

Delikanlıya hakkı olan yüz altını vermesini söylemiş.


6.Sınıf Türkçe Ata Yayıncılık Sayfa 52 Cevapları (ak sakallı bilge dede)

7. ETKİNLİK 

Ak Sakallı Bilge Dede’nin yerinde siz olsaydınız delikanlıya hakkını araması için nasıl bir çözüm yolu sunardınız?

Karakola gidip derdini anlatmasını ve onu mahkemeye vermesini söylerdim.

8. ETKİNLİK

Öğretmeninizin duyuru metni yazımıyla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyiniz. Daha sonra sıra arkadaşınızla okulunuzda yapılacak bir yarışma organizasyonu kurgulayınız. Kurguladığınız yarışmayla ilgili duyuru metninizi aşağıdaki bölüme yazınız.

Sevgili Arkadaşlar;

Yarın saat:12.00 da okulumuzun konferans salonunda İstiklal Marşını güzel okuma yarışması düzenlenecektir.Yarışmaya katılacak olan arkadaşlarımızın kırmızı beyaz giyinmeleri ve saat:11.30 da konferans salonunda bulunmaları rica olunur.

Gelecek Derse Hazırlık

Fabl türü ve ünlü fabl yazarları hakkında araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not alınız.

Fabl, güldüren, düşündüren ve ders amacı güden manzum öyküler olarak bilinmektedir. Genellikle fabl öykülerinde insana ait özelliklerin, betimlemeler aracılığıyla insan dışı bir canlıya ya da maddeye aktarılması fabl öykülerinin oluşturulmasında kullanılan bir teknik olarak tanımlanmaktadır. Fabl öykülerinde yer alan kahramanlar insan dışı kişiler olduklarından dolayı genellikle hayvanlar üzerinden kurgu haline getirilmiştir.

“6. Sınıf Türkçe Ak Sakallı Bilge Dede Metni Cevapları Ata Yayıncılık” üzerine 5 yorum

  1. teşekkür ederim hatta teşekkür etmeyenlerin adınada teşekkür ederim çok yardımcı oldun senin sayende ödevim çabuk bitti tekrardan teşekkür ederim

    Yanıtla

Yorum yapın