Birlikte İngilizce (English Together) Projesi Nedir

“Birlikte İngilizce (English Together)”, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından British Council ve Sabancı Vakfı iş birliği ile Türkiye’deki İngilizce öğretmenlerimizin mesleki ve alan gelişimlerinin, mesleki işbirliklerinin desteklenmesi amacıyla yürütülen bir projedir.

Bu proje kapsamında İngilizce öğretmenlerinin bireysel öğretim uygulamaları hakkında düşünmeleri, kendi sorunlarını tespit etmeleri ve bu sorunlara birlikte çözüm bulmalarını sağlamak için Mesleki Gelişim Topluluklarında birlikte çalışma becerileri desteklenmektedir. Söz konusu Mesleki Gelişim Toplulukları (PDCs), öğretmenlerin sınıf içi uygulamaların verimliliğini arttırmanın temel bir aracı olacak ve yeni öğretim tekniklerini uygulama konusunda kendilerini yetkin hissetmelerini sağlamaktadır. Bu doğrultuda tüm faaliyetler öğretmenlerin ihtiyaçları analiz edilerek geliştirilmekte ve öğretmenlerden gelen geri bildirimlere göre gözden geçirilmektedir. Bu yazımızda Birlikte İngilizce projesi ve Erzurum ve Yalova’da gerçekleştirilen eğitici eğitmenliği programıyla ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

birlikte ingilizce

“English Together” Projesi Kapsamında Şimdiye Kadar Neler Yapıldı?

Birleşik Krallık’ta Usta Eğitici Eğitmeni (Master Mentor) Grubunun Eğitimi 

British Council tarafından yapılan APTIS sınavından başarılı olan 22 İngilizce öğretmeni Edinburgh College tarafından yürütülen iki haftalık eğitimi almak için Birleşik Krallık’a gönderildi. Eğitimde öğretmenler iletişime dayalı bir sınıf yaklaşımına geçmek için akranlarına yol gösterme konusunda mesleki gelişimlerine katkı sağladılar.

Ankara’da Eğitici Eğitmeni (Teacher Mentor) Yetiştirme Programı 

Birleşik Krallık’ta eğitim alan Usta Eğitici Eğitmenler ile alanda uzman yabancı eğitmenlerin iş birliğinde Ankara’da görev yapan, sınavla seçilmiş 132 İngilizce öğretmenine iki hafta süren bir eğitim verildi. Bu eğitimle, öğretmenler mesleki gelişim toplulukları toplantılarını nasıl yürütecekleri konusunda bilgilendirildiler. 

english together

Ankara’da Mesleki Öğrenme Topluluklarının Oluşturulması 

Ankara’nın dokuz farklı ilçesinde ortaokul İngilizce öğretmenlerinin katılımı ile Mesleki Gelişim Toplulukları kuruldu. Yüz yüze başlayan toplantılar Covid-19 salgını nedeniyle tüm Ankara ilinde çevrim içi platforma taşınarak gelişim topluluklarının faaliyetlerinin ve paylaşımlarının devam etmesi sağlandı. 

Yalova ve Eruzurum’da Eğitici Eğitmeni Yetiştirme Programı 

Projenin Türkiye yayılımı kapsamında ilk etapta Yalova’da 23 yeni ilden 300 yeni Eğitici Eğitmeni adayına dört haftalık çevrim içi eğitim programı sunuldu. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan 205 öğretmene Yalova’da tamamlayıcı eğitim verildi. Hala eğitimlere devam edilmektedir.
Projenin yaygınlaştırılması için Erzurum’da 68 ilden 410 öğretmene 10 günlük yüz yüze eğitim programı sunuldu. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan öğretmenler bulundukları illerde Mesleki Gelişim Topluluğu yürütücüsü olarak göreve başladı. Hala eğitici eğitmenliği programları devam etmekte olup bu sayılar artmaktadır.

Mesleki Gelişim Topluluklarının 81 İlde Faaliyete Geçmesi 

Yalova ve Erzurum eğitimlerinin sonrasında yürütücülük görevini üstlenen öğretmenler 2021-2022 eğitim-öğretim yılı itibariyle illerinde Mesleki Gelişim Topluluğu seminerleri düzenledi. Her biri farklı bir konuda düzenlenen seminerlere 12.500 İngilizce öğretmeni katılım sağladı. 2022-2023 eğitim öğretim yılında da Ekim-Kasım ayında Mesleki Gelişim Topluluğu seminerlerinin devam etmesi planlanıyor.

YALOVA VE ERZURUM’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN EĞİTİCİ EĞİTMENİ YETİŞTİRME PROGRAMINA NASIL KATILINIR?

Bu programa katılmak için önce MEB tarafından okullara yazı gönderiliyor ve gönüllü öğretmenlerin bu programa başvurmaları isteniyor. Başvuru aşamasında doldurulan formda öğretmenlerin genel bilgilerinin yanı sıra kendi alanlarında yaptığı çalışmalar ile ilgili de sorular soruluyor. Daha sonra öğretmenler APTIS sınavına tabi tutuluyorlar ve bu sınavda gösterdikleri dereceye göre Eğitici Eğitmeni Programına katılmaya hak kazanıyorlar.

APTIS Sınavı Nedir?

Aptis, adayların gerçek hayatta karşılaşacağı türden durumlarda İngilizce iletişim kurma becerilerini test ederek dil yeteneklerini belirlemeye yarayan bir sınavdır. Test sonuçları, her bir dil becerisi için bireysel raporlar ve grup raporları şeklinde CEFR ile eşleştirilerek verilir. Adayların tüm dil becerilerini (listening, speaking, writing, reading, vocabulary, grammar) ölçen bu sınav online olarak yapılıyor ve yaklaşık 3 saat sürüyor. APTIS sınavı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.

YALOVA VE ERZURUM’DA EĞİTİCİ EĞİTMENLİĞİ PROGRAMI KAPSAMINDA NE YAPILIYOR?

English Together (Birlikte İngilizce) projesi kapsamında İngilizce öğretmenlerine kapsamlı bir eğitici eğitmenliği kursu veriliyor. Öğretmenlere 09.00 ile 17.00 saatleri arasında oldukça yoğun bir 10 günlük yüz yüze eğitim programı sunuluyor. Sınıflarda biri British Council adına çalışan yabancı eğitmen ve diğeri MEB tarafından görevlendirilen İngilizce öğretmeni olmak üzere iki eğitmen oluyor.

birlikte ingilizce projesi
birlikte ingilizce projesi erzurum
birlikte ingilizce projesi yalove

Bu eğitimde İngilizce alanındaki tüm beceriler detaylıca inceleniyor ve işleniyor. İngilizce becerilerinin yanı sıra öğretmenlere Mesleki Gelişim Topluluğu (Professional Development Community) alanında bilgilendirme yapılıyor. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan öğretmenler bulundukları illerde “Mesleki Gelişim Topluluğu” yürütücüsü olarak göreve başlıyor ve bu illerdeki İngilizce öğretmenleri ile mesleki gelişim topluluğu oturumları düzenliyor. Bu oturumlar sayesinde İngilizce öğretmenleri deneyimlerini ve fikirlerini paylaşarak mesleki anlamda birlikte kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar.

birlikte ingilizce projesi eğitici eğitimi
birlikte ingilizce projesi eğitici eğitimi eruzurum
english together projesi eğitici eğitimi

Bu eğitici eğitmenliği programını başarıyla tamamlayan öğretmenlerden bulundukları illerdeki İngilizce öğretmenleri ile birlikte bir yıl içinde en az altı kez mesleki gelişim topluluğu oturumları düzenlemesi bekleniyor. Mesleki Gelişim Topluluğu oturumları en az 12 en fazla 25 İngilizce öğretmeninin katılımıyla açılabiliyor. Bulunduğunuz bölgede 12 İngilizce öğretmeni yoksa farklı ilçelere görevlendirilebiliyorsunuz.

english together eğitici eğitimi
mesleki gelişim topluluğu
english together pdc

Daha fazla bilgi için;

Buraya tıklayarak English Together projesinin resmi instagram sayfasına ulaşabilirsiniz.

Buraya tıklayarak katılımcıların deneyimlerini paylaştıkları English Together – Turkey (resmi değil) facebook grubuna katılabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki videoda eğitici eğitmenlerinin ve bu proje kapsamında eğitim alan İngilizce öğretmenlerinin görüşlerini ve yorumlarını izleyebilirsiniz.

 

Eğer English Together projesi veya Yalova ve Erzurum eğitimleriyle ilgili aklınıza takılan öğrenmek istediğiniz sorular varsa aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz. Bu eğitimi almış veya bölgelerinde Mesleki Gelişim Toplulukları eğitimi veren öğretmenlerimiz deneyimlerini paylaşmak istiyorlarsa yine aşağıdaki yorum kısmına yazabilirler.

“Birlikte İngilizce (English Together) Projesi Nedir” üzerine 7 yorum

  1. malesef zerre kadar faydası olmayan bir etkinlik sakın almayın semineri. seminer alırsanız toplantı yürütüsücü olmanız zorunlu oluyor. her toplantı için 2 online toplantı bir de yüz yüze toplantı yapacaksınız, bir de plan hazırlayıp yabancı danışmandan feedback alacaksınız. bu kadar külfet karşılığı 4 ek ders. eğitim ve akademik anlamda ne öğretmene ne de öğrenciye kattığı b şey de yok. iptal dilekçeniz de kabul edilmyor haberiniz olsun.

    Yanıtla
  2. Oldukça güzel düşünülmüş ve katkısının yüksek olacağı bir faaliyet ama keşke resen bir şekilde seminer vermek yerine gönüllük esaslı olsaydı. Bence online yapılabilecek bir semineri yüz yüze yapıyor olmaları uygun değil. Faaliyet içerisinde ders içinde uygulanabilirliği yüksek olan etkinlik sayısı çok az oluyor ve diğer etkinlikler ise sınıf yapılarına pek uygun olmadığını düşünüyorum.

    Yanıtla
  3. Herkese merhaba, ben de önümüzdeki hafta katılacağım fakat açık konuşmak gerekirse gerçekten katılmaya değen bir organizasyon mu? Uzun vadede maddi ve manevi olarak tatmin edecek mi?

    Yanıtla
  4. okan hocam yazınız için teşekkürler. inşallah ben de önümüzdeki hafta orada olacağım. şimdiden heyecanlandım 🙂

    Yanıtla
  5. Merhaba sayın yetkili, ben Ağustos 3te yapılan sınavından B2 aldım ancak herhangi başka bir bilgilendirme olmadı. Acaba eğitime alınacak mıyım? Yoksa bu derecem yeterli değil mi?

    Yanıtla
    • merhaba hocam yetkili değilim ama cevap vermek istedim 🙂 ben daha önce katılmıştım bu eğitime. tam olarak hangi seviyedekilerin alındığını bilmiyorum ancak B2 seviyesinin yeterli olacağını düşünüyorum. sonuç için daha çok erken benim sonucum yaklaşık 2 ayda gelmişti. alınacağınızı düşünüyorum. belki bu konuda bilgisi olan biri cevaplayabilir.

      Yanıtla
    • hocam merhaba o konuda bir bilgim yok maalesef. alt seviye olarak hangisini aldıklarını bilmiyorum ancak tahminim şu ki sonuçlar aşırı kötü olmadıkça çok da fazla önemsemiyorlar gibi. daha çok gönüllülüğe bakıyorlar gibi geldi bana. bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim.

      Yanıtla

Yorum yapın